.

Da je zdrava hrana ukusna, svi ljudi na svijetu bili bi mršavi.

nedjelja, 10. travnja 2016.

Naribane tikvice nikad neće postati špageti od tikvica

I dalje se patim s dijetom iliti „zdravom prehranom“.


Najgore je kad slušam kako netko kaže da je zdrava hrana ukusna. Obično su to one neke manekenčice, glumičice i pjevačice…. Ne vjerujem u stereotip da je lijepa žena glupa, al´ kad čujem te manekenčice i glumičice na tv-u kako  kažu da je zdrava hrana ukusna, odmah mi glavom proleti: “Ajme, što je ova glupa!“. Imam dojam da takvim glupim izjavama te manekenčice uporno žele (nama koji mislimo da lijepe žene nisu nužno glupe) dokazati - da one baš jesu glupe! 


Znam da nismo svi isti i valjda zaista postoje ljudi koji su sebe uvjerili da je zdrava hrana ukusna(???). Dobro, oni imaju drugačiji mentalni sklop od mene: koliko ja god puta ponovila laž da je zdrava hrana ukusna, neću u nju povjerovati: na temelju iskustva u jedenju te odurne zdrave hrane, a na žalost – prisiljena sam jesti  ju svaki dan. Ili ti ljudi imaju drugačije okusne receptore? Ja takve nemam.

Nešto zbog čega posebno podivljam su tzv. špageti od tikvica. Možete vi tikvice ribati običnim ribežom ili nožićima „rezati“ na uske trake ili to „rezati“ spiralizatorom: koji vi god alat upotrijebili, tikvice nikad neće postati špageti, u svakom od navedenih slučajeva dobit ćete jednostavno naribane/narezane tikvice.

I onda te naribane tikvice oni koji slijede sirov način prehrane (sve sirovo ili eventualno osušeno) posluže tako sirove s nekim sirovim umakom i oni to jelo zovu: Špageti od tikvica. Dragi moji, možete vi to jesti do mile volje (niti vam branim niti vam zavidim niti mislim to početi jesti), al´ to vam nisu špageti. Zašto se ne usudite nazvati stvari pravim imenom???  To vaše jelo zove  se: Naribane tikvice.

Oni koji ne jedu samo  sirovo, nego mogu/smiju i kuhano, oni će te naribane tikvice poslužiti s kuhanim (mesnim) umakom i opet će to nazvati: Špageti od tikvica. Dragi moji, to vam nisu špageti od tikvica, možete vi to jesti do mile volje (niti vam branim niti vam zavidim niti mislim to početi jesti), al´ to vam nisu špageti. Zašto se ne usudite nazvati  stvari pravim imenom???  To vaše  jelo zove  se: Naribane tikvice.

Za mene, tikvice nisu ni do koljena špagetima  od bijelog brašna (nikako od integralnog brašna!!!), zapravo, smatram uvredom kad netko naribane tikvice nazove špagetima.

E da, ne smijemo zaboraviti ni ono što postoji u nekim prehrambenim pravcima, a zove se: Lazanje od tikvica. Netko neupućen pomislio bi da se redaju listovi tijesta za lazanje (od normalnog tijesta) i nekakav nadjev koji sadrži i tikvice. Figu! U takvim  receptima tanko narezane ploške tikvica glume tijesto za lazanje(!), a nadjev je najčešće mesni.

Meni opet nije jasno kako tikvice mogu zamijeniti tjesteninu. Ta tikvica koja se praktički sastoji od vode, nema veze s listom tijesta za lazanje od bijelog pšeničnog brašna. I naravno da su te lazanje odurne (na moju žalost, probala sam ih, nisam ja nikad došla na ideju da ih idem raditi, al´jednom prilikom su mi poslužene i nisam ih mogla izbjeći). Naravno, te lazanje ne sadrže ni bešamel umak, nego su zalijane nekakvom smjesom od jaja  – kad stavite zalogaj toga u usta: to veze nema s okusom lazanja! To nisu lazanje od tikvica, nego, evo predlažem naziv: Mljeveno meso s tikvicama zapečeno s jajima. Nazovimo stvari pravim imenom.

Ok, na stranu te špagete i lazanje od tikvica koje to zapravo nisu, vratimo  se klasicima poput tzv. tikvica na lešo. Kad netko kaže da je to ukusno, kosa mi se digne na glavi! Tikvice na lešo su vodurina kuhana u vodurini: tikvice se sastoje praktički od vode i kuhaju se u vodi – da, to je zdravo, od vode se nećete zdebljati, al´ da je to ukusno??? Moš` mislit.


Nije stvar samo u tome da mi ide na živce kad tikvice glume tjesteninu od brašna, ja ni inače ne volim tikvice (ni pohane – to je ko pohana voda: ova tikvica u sredini sva omekani i razljigavi se, jedino ostaje „korica“ od smjese za paniranje, a nikad nisam voljela pohano).
A tek tzv. pohane tikvice iz pećnice – to ne postoji!!! Ako su pečene u pećnici, onda nisu pohane! U pećnici se hrana ne može pohati! Te tikvice u pećnici su samo „osušene“ da se ova smjesa za paniranje na njima stvrdne, tj. osuši, te tikvice zaista ne valjaju ama baš ništa.


Ne znam gdje je kraj tim nebulozama poput tih „špageta od tikvica“ ili „lazanja od tikvica“. Ima danas masa tih prehrambenih pravaca, pa neki kažu npr. da rižu zamijenite cvjetačom (karfiolom). I tako je nastao Rižoto od cvjetače. Netko neupućen opet bi mislio da taj rižoto sadrži rižu u kombinaciji s cvjetačom. Figu! U tom rižotu sirova cvjetača „glumi“(!) rižu. Ajme užasa! To zapravo nije rižoto, nego valjda cvjetačoto, il´ ako hoćete karfioloto.
U nekim prehrambenim pravcima postoji i sarma, u kojoj, sad već pogađate: cvjetača glumi rižu(!). Nikad nisam voljela sarmu jer redom sadrži  sastojke koje ne volim: kiseli kupus, meso i rižu. Od te tri namirnice, riža bi još u ekstremnim slučajevima kod mene kako-tako prošla. Al ova cvjetača u sarmi – to je čisti užas!

Možda bi bilo dobro da i ja (ko manekenčice s početka teksta) počnem samu sebe uvjeravati da je zdrava hrana koju svaki dan moram jesti  - ukusna. Koliko milijuna godina bih si svaki dan to trebala ponavljati kako bih možda samu sebe uvjerila u to???




Sve slike preuzete su s interneta.

2 komentara:

  1. Sve to je ok od vas, vas komentar i logično je da mislite tako jer nejedete i ne volite tikvice i karfijol. Netko tko to voli kao ja ipak mislim da je to fino, i jede iz razloga jer volim i nedrzim dijetu. To vam je isto kao kada nepušača kritiku je pušače, ili gljive dosta ljudi ih nevoli ja ih obožavam sve. Ili da netko kritikuje svinjetinu 110 % ljudi jede svinetinju i tako možete u nedogled. Razumijem da vam je muka jer koliko sam shvatila sve to jedete iz zdravstveni razloga stvarno mi je zao. Ja sam sve tako blago i nesoljeno i meso dosta godina jela zbog želudac pa vas potpuno razumijem da ste gladni i ljutu jer ustvari ne volite tu vrstu hrane. Razlika između mene i vas je samo to sto ja volim takvu hranu. Negativno razmišljanje crpi čovjeka i zato si dajte oduška sa drugom hranom kad god možete i uživajte u životu. Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne znam što bih više pisala svima vama koji tvrdite da su tikvice, karfiol itd. super; tu je već svaki komentar suvišan.
      Voljela bih si ja dati oduška ukusnom hranom kad god - to bi kod mene bilo svaki dan, ali ne smijem.

      Izbriši